MONTREAL - Canadese artsen hebben gewaarschuwd dat mensen die tijdens een onweersbui portable muziekspelers dragen, een groot risico lopen. Zij behandelden een man die brandwonden en gehoorschade opliep toen hij, al luisterend naar zijn iPod, werd geraakt door de bliksem.

De man, die tijdens het joggen werd overvallen door de storm, had brandplekken op zijn borst en op zijn been, waar hij de muziekspeler droeg. Het zweet en de metalen oordopjes geleiden de elektrische lading "naar en door het hoofd van de patiënt", aldus de artsen in het vakblad New England Journal of Medicine.

De stroom zorgde ervoor dat de lucht in zijn oren heet werd en uitzette waardoor zijn trommelvliezen knapten. Ooggetuigen meldden ook hoe het slachtoffer door de inslag 2,5 meter de lucht in werd geslingerd.

"We denken dat het publiek gewaarschuwd moet worden", aldus de artsen uit Vancouver. "Het zijn niet alleen iPods waar mensen zich zorgen over moeten maken. Alle vergelijkbare apparaten en zelfs mobiele telefoons die tegen het hoofd worden gehouden, kunnen resulteren in vergelijkbare verwondingen."