EMMEN - Binnen de SP is onrust ontstaan over de censuur die de partijtop toepast op publicaties die niet in goede aarde vallen.

Aanleiding is de schorsing van hoofdredacteur Elma Verhey van het partijblad Tribune en de sluiting van het weblog van Düzgün Yildirim, lid van de Overijsselse Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Dat zegt Rick Denkers, voorzitter van de SP-afdeling in Emmen.

Internetstaking

Zijn afdeling en de SP-werkgroep Borger-Odoorn is uit protest onmiddellijk een internetstaking begonnen, zo maakte hij donderdag bekend. Hij is een van de SP-leden die door Verhey is geïnterviewd voor een artikel in Tribune, waarin kritiek doorklinkt over de interne besluitvorming. SP-partijsecretaris Hans van Heijningen heeft volgens hem de plaatsing van dit artikel tegengehouden.

Verhey is op non-actief gezet, zo bevestigde Denkers een bericht in de Volkskrant. Van Heijningen zelf was niet bereikbaar. Denkers vindt het onjuist dat de partijleiding menigeen de mond snoert. "Het is in een democratie en in een democratische partij goed gebruik dat je een diversiteit aan meningen toelaat, ook al zijn die soms fundamenteel anders." De internetstaking betekent dat de site van Emmen op zwart gaat met een protesttekst erop. "Internet is heel belangrijk voor de SP. Onze site wordt niet meer aangepast totdat de partijleiding beterschap belooft", aldus Denkers, die vroeger zelf in het hoofdbestuur zat.

Censuur

Volgens hem past de partijleiding al lang censuur toe, veelal door weblogs of internet-artikelen te verwijderen. Dat gebeurt volgens hem ook 'driftig' bij weblogs van Eerste en Tweede Kamerleden van de SP. Denkers stelt dat de censuur door de SP-partijleiding toeneemt.

'Aperte onwaarheid'

Zijn afdeling vindt het onterecht dat de weblog van Yildirim is gesloten, omdat er laster en smaad op zou zijn gepleegd. "Dit is een aperte onwaarheid. De website is gesloten wegens zeer sterk stijgende bezoekersaantallen en sympathiebetuigingen", aldus de verklaring van het bestuur en het kader van de SP in Emmen.

Grens

Partijsecretaris Hans van Heijningen stelt dat er geen sprake is van censuur. "Je zou je zelf in de voet schieten door te denken dat je via censuur politieke problemen kunt sturen." Hij zegt wel vaker artikelen tegen te komen die hem niet bevallen en dat hij nooit eerder op deze manier heeft ingegrepen. Dat hij dit bij Verhey en Yildirim wel heeft gedaan, komt doordat ze volgens hem een grens overgingen.

'Onder de maat'

Verhey had volgens hem een eenzijdig artikel geschreven over de kwestie Yildirim. "Zij nam de verdediging op zich van een minderheid van 4 procent van de partij en paste geen hoor en wederhoor toe. Het artikel was journalistiek onder de maat voor ons partijblad", zei Van Heijningen.

'Onderkruipertje'

De weblog van Yildirim is van internet gehaald, omdat hij volgens Van Heijningen beschadigende dingen over Ineke Palm schreef. Hij omschrijft de nummer 12 op de senaatslijst van de SP als een onderkruipertje van partijleider Jan Marijnissen. "Maar zij is een kritisch en zelfstandig SP-lid." Yildirim is met voorkeur gekozen als twaalfde senator maar de SP wil zich houden aan de volgorde op de lijst. Yildirim neemt donderdag een besluit over zijn positie.