AMSTERDAM - Ruim 40 procent van de beroepsbevolking heeft last van RSI. Dat zijn 3,2 miljoen werkenden in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van TNO. 650.000 mensen zitten door deze klachten thuis. Dit kost het bedrijfsleven jaarlijks 1,26 miljard euro aan loonkosten. Als ook rekening wordt gehouden met productiviteitsverlies, medische consumptie en kwaliteitsverlies worden de kosten hoger.

Gezien de maatschappelijke kosten die ermee gemoeid zijn, pleit TNO ervoor RSI te voorkomen en mensen die door RSI verzuimen zo snel mogelijk te reïntegreren.

RSI is een verzamelnaam voor klachten die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De aandoening RSI ontstaat door een statische houding, repeterende bewegingen en verkeerde ergonomie tijdens het werk. Daarnaast kan een verhoogde werkdruk een rol spelen bij het ontstaan van RSI. RSI ontwikkelt zich in drie fases.

Volgens het TNO hebben de volgende beroepen een verhoogd risico:

Vleessector: 67 procent (van 18.000 werknemers)
Uitgeverijen: 85 procent (van 13.000 werknemers)
Kappers: 49 procent (van 18.500 werknemers)
Woningcorporaties: 31 procent (van 7.700 werknemers)
Architectenbureaus: 62 procent (van 7.750 werknemers)

Meer voorlichting

Sonja Dippel van de RSI- patiëntenvereniging noemt de uitkomsten van het onderzoek 'schokkend'. "Wat me schokt is dat het aantal patiënten blijft stijgen", zegt ze. Volgens haar is er onvoldoende bekend over de oorzaken van RSI en moet er meer voorlichting komen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW onderkent dat RSI het bedrijfsleven erg veel kost. ,,Het bedrijfsleven is er ook direct bij gebaat het aantal RSI-gevallen omlaag te brengen, het kost veel te veel", aldus de zegsman.

Op 28 februari is het jaarlijkse 'Internationale RSI Awareness Day'. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor de aanpak van RSI. Deze dag is vastgesteld op de laatste dag van februari, de enige 'niet-repetitieve' dag van de kalender.

/LINK
RSI.pagina.nl
RSI-vereniging