AMSTERDAM - Een 'bommelding' bij kabelmaatschappij UPC door twee redacteuren van Bright wordt afgedaan met een boete van driehonderd euro voor 'vernieling in vereniging'. Dat meldt het magazine woensdag op zijn website.

Redacteuren Erwin van der Zande en David Lemereis sloegen in een filmpje in maart een mediabox van UPC kort en klein, overgoten de brokstukken met benzine en staken het apparaat daarna in brand. De smeulende resten bezorgden ze in de originele doos terug bij de klantenservice van het bedrijf.

De 'Paybackparty' was bedoeld als ludiek protest tegen de verkoopmethoden van het kabelbedrijf. Dat lag destijds onder vuur omdat het de decoders voor digitale televisie ongevraagd onder zijn klanten zou verspreiden. Wie de mediabox niet terugstuurde, zat vast aan een abonnement.

Nors kijkende mannen

UPC kon niet om de actie lachen. Toen "twee nors kijkende mannen" een "naar benzine stinkende doos met uitstekende draadjes" kwamen bezorgen, werd het pand van de kabelaar bij Amsterdam-Sloterdijk ontruimd en werd een bommelding gedaan.

Aanvankelijk onderzocht Justitie of Van der Zande en Lemereis, die van alle ophef weinig hadden gemerkt, zich schuldig hebben gemaakt aan vernieling en bedreiging. Uiteindelijk kregen ze beiden een boete van 150 euro voor 'vernieling in vereniging'.