AMSTERDAM - Kabelmaatschappijen hebben hun handen vol aan de vervanging van modems, die de afgelopen dagen door blikseminslagen zijn vernield. Het onweer maakte tientallen modems onklaar.

Modems die zijn aangesloten op het lichtnet kunnen bij een blikseminslag kapot gaan. Een stroomkabeltje met een zekering kan dat overigens voorkomen.

Volgens woordvoerder Mark Zellenrath van kabelmaatschappij UPC rukken de monteurs van het bedrijf ruim vijf procent meer uit dan normaal. In veel gevallen gebeurt dat automatisch: UPC kan op afstand vaststellen dat een modem niet meer goed werkt, en biedt dan een vervangend apparaat aan.

Bij een blikseminslag is vaak een hele wijk getroffen, zodat het probleem niet lang onopgemerkt blijft, aldus Zellenrath.

Casema

Ook Casema krijgt de laatste weken zo'n dertig tot vijftig meldingen per dag over kapotte modems. Volgens woordvoerder Gradus Vos kan de bliksem zowel via het lichtnet als via de kabel in de modems slaan. Omdat Casema de modems aan zijn klanten verhuurt, vervangt het bedrijf de beschadigde apparatuur kosteloos.

Volgens Vos is het bij hevig onweer verstandig de kabels even uit de apparatuur te trekken - net als tijdens de vakantie.