AMSTERDAM - Phishing-sites maken is nu makkelijker dan ooit met de splinternieuwe phishing-kit. Deze werkt zo snel dat hackers binnen twee seconden een complete website kunnen namaken. Dat ontdekten onderzoekers van IT-beveiliger RSA.

De kit bestaat uit één PHP-bestand waarmee alle bestanden en mappen worden nagemaakt die nodig zijn om de bezoekers van de oorspronkelijke website om de tuin te leiden.

De manier waarop internetcriminelen voorheen phishing-sites in elkaar zetten, was veel arbeidsintensiever. De 'nep-sites' bestonden altijd uit verschillende bestanden. Behalve PHP-bestanden, moest de hacker ook HTML-pagina's, foto's en logo's los van elkaar installeren.

Opgelicht

Met de nieuwste phishing-kit wordt het de hacker nu wel heel gemakkelijk gemaakt. Met één druk op de knop maken zij een geheel lijkende website van bijvoorbeeld een bank na. Klanten zien bijna het verschil niet, en worden opgelicht.

Online criminelen die phishing-sites maken, zoeken via het internet naar privégegevens van onder andere bankklanten met als doel bankrekeningen online te kraken.