HEERLEN - De Limburgse instellingen voor jeugdhulpverlening hebben donderdag een website in gebruik genomen, waarop ze wekelijks de actuele wachtlijsten voor de jeugdhulp publiceren. Daarmee leggen deze instellingen publiekelijk verantwoording af over het terugdringen van de wachtlijsten.

Het is voor het eerst dat instellingen voor jeugdhulp in Nederland samen de registratie van wachttijden voor iedereen zichtbaar maken. De provincie Limburg wil dat deze wachtlijsten op januari 2004 tot nul gereduceerd zijn.

De website (www.jeugdzorglimburg.nl) laat de wachttijden van de drie overkoepelende Limburgse zorgaanbieders zien en binnenkort ook van het Bureau Jeugdzorg Limburg. De site is ook bedoeld als communicatiemiddel tussen alle betrokkenen bij de jeugdhulp.

Het Bureau Jeugdzorg heeft de wachttijden, ondanks een toename van de vraag met 29 procent, het afgelopen jaar met 20 procent teruggebracht, aldus bestuurder J. Verbugt. Bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in Limburg kwamen vorig jaar 36 procent meer meldingen binnen dan het jaar daarvoor. Het aantal hulpverzoeken is volgens Verburgt de eerste twee maanden van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar opnieuw met 30 procent gestegen.