ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam boetes van 5000 euro plus voorwaardelijke celstraffen van een half jaar geëist tegen de vijf beheerders van twee internetsites.

Justitie beschouwt de sites als een grote markt voor gratis illegale kopieën van films en muziek. De vijf mannen worden beschuldigd van beroepsmatige overtreding van de auteurswet en deelname aan een criminele organisatie.

Piraterij

De vijf verdachten (21 tot 34 jaar) uit Amstelveen, Rotterdam, Maarssen (2) en Maastricht waren de belangrijke personen achter de internetpagina's Releases4u.com en Shareconnector.com. Justitie stelt dat het gaat om de grootste piraterijsites die ooit in Nederland zijn ontmanteld en het was voor het eerst dat een groep vermeende internetpiraten voor de Nederlandse strafrechter verscheen.

haslinks

Op Releases4u.com en Shareconnector.com boden de verdachten codes aan die leiden naar reeds aanwezige bestanden op het uitwisselnetwerk eDonkey. De jongemannen probeerden de rechtbank te overtuigen dat zij zelf niet strafbaar zijn omdat ze geen bestanden hebben aangeboden of hebben verspreid.

Officier van Justitie A. Drogt zegt dat er wel degelijk technisch bewijs is dat de verdachten films hebben gedeeld met anderen. Ze baseerde zich op civielrechtelijke jurisprudentie om te onderbouwen dat de verwijzingen (hashlinks) naar illegale bestanden verboden zijn.

Hobby

Hoewel verdachten zeggen dat ze alleen hun hobby uitoefenden, stelt justitie dat de amusementsindustrie jaarlijks gigantische bedragen misloopt door piraterij en dat de verdachten daar een zeer groot aandeel in hebben gehad.

De verdediging heeft in een eerdere zitting al laten blijken dat justitie geen zaak heeft. De advocaten van verdachten zullen dat dinsdag opnieuw bepleiten, kondigde de raadsman van Releases4u.com aan.

De rechtbank doet daarna waarschijnlijk over twee weken uitspraak.