AMSTERDAM - Zowel Google als Yahoo zijn druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw sociaal netwerk. Google heeft al het sociaal netwerk Orkut, maar dat lijdt een kwijnend bestaan.

Orkut begon ooit stormachtig. Iedereen die een paar jaar geleden iets deed met internet was op dit netwerk te vinden. Maar al snel ging het bergafwaarts met deze dienst van Google. Inmiddels is het alleen nog relevant in Brazilië en India, zo geeft Google zelf op zijn blog toe.

Verder wijst Google op het feit dat Orkut in het verleden vaak technische problemen had en dat de interface niet 'des Googles' is. Hoog tijd dus voor een nieuwe poging. Sociale netwerken als Myspace en Facebook zijn immers mateloos populair in de Verenigde Staten.

Google heeft inmiddels geld gestoken in een universiteitsproject genaamd Socialstream. Het idee hierachter is feitelijk een overkoepelend platform voor alle mogelijke bestaande netwerken. Zo kunnen gebruikers op Socialstream hun data van bijvoorbeeld Blogger, Flickr en Picasa samenbrengen.

Open netwerk

Voorwaarde voor content van andere netwerken is uiteraard wel dat zij hun data via zogenoemde API's beschikbaar stellen. Nu nog zijn veel netwerken, zoals in Nederland het populaire Hyves, gesloten.

Ook Yahoo laat zich niet onbetuigd, zo meldt het techweblog Techcrunch. De nieuwe dienst van Yahoo, Mosh genaamd, moet het bestaande netwerk Yahoo 360 gaan vervangen. Veel meer dan dat is er echter nog niet over bekend.