AMSTERDAM - Terwijl afgelopen weekeinde het miljoenste exemplaar van de iPhone over de toonbank ging, werd het duidelijk dat de telefoon geen hit is geworden op digitale marktplaatsen als eBay en Craigslist.

Nog voordat het nieuwste speeltje van Apple daadwerkelijk te koop was, werden op de veilingsites al tientallen exemplaren van de telefoon aangeboden. Vroege vogels die dagen in de rij stonden te wachten, kochten extra exemplaren om deze met veel winst te kunnen doorverkopen.

Wii

Maar een week na de grootse lancering zijn woekerwinsten uitgebleven. Veel van de mensen die dachten een slaatje te kunnen slaan uit de hype rondom de nieuwe telefoon hebben hun tweede exemplaar inmiddels weer teruggebracht naar de winkel.

De voornaamste reden hiervoor is dat Apple, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nintendo bij de introductie van de Wii, geen beperkte hoeveelheid telefoons op de markt bracht. Binnen een week tijd was de iPhone in de meeste winkels in de VS op voorraad aanwezig.

Na de introductie van de telefoon verschenen er op de veilingsites duizenden iPhones met een gemiddelde prijs van rond de duizend dollar, 400 dollar boven de officiële prijs. Maar inmiddels worden de meeste telefoons aangeboden voor een prijs tussen de 600 en 700 dollar.

Terug

David Flashner was één van de mensen die in de lange rij voor zijn lokale Apple-winkel stond. Hij bood zijn extra exemplaar voor 1.200 dollar aan maar verlaagde die prijs al snel naar 800 dollar.

Na vijf dagen zonder een enkel bod op zijn telefoon te hebben ontvangen bracht hij de iPhone terug naar de winkel. "Ik ken niemand die erin geslaagd is een telefoon daadwerkelijk te verkopen", verklaarde Flashner tegenover de NY Times.

Vraag

Volgens Corey Spring, een columnist die trends op eBay in de gaten houdt, hebben degene die er wel in geslaagd zijn hun telefoons te verkopen via eBay nauwelijks hun geld terug verdiend of in sommige gevallen zelfs verlies geleden. "Als de iPhone ergens uitverkocht is wachten mensen liever een paar dagen dan dat zij de telefoon boven de officiële prijs aanschaffen."

Apple lijkt ook de komende tijd aan de vraag voor de iPhone te kunnen voldoen. Het bedrijf liet weten tien miljoen exemplaren van de telefoon voor eind 2008 verkocht te willen hebben. Om dit te bereiken wordt de productie in Azië opgeschroefd.

Op dit moment worden er nog honderden iPhones aangeboden op eBay. Sommige verkopers hopen nog op een exorbitant hoog bod maar de meeste telefoon worden tussen de 600 en de 700 dollar aangeboden.