AMSTERDAM - Microsoft komt nog deze maand met een bètaversie van Service Pack 1 (SP1) voor Windows Vista. Dat meldden anonieme bronnen aan ZDNet. De softwaregigant liet eerder nog weten dat SP1 pas volgend jaar zou verschijnen.

Microsoft wil de uiteindelijke versie van SP1 al in november uitbrengen. SP1 zal daardoor ´slechts´ vier maanden in de testfase zitten. De Service Packs van voorgaande versies van Windows bleven meestal langer dan een jaar in bèta.

Het Amerikaanse bedrijf benadrukt dat SP1 vooral bedoeld is om bestaande problemen te verhelpen en geen nieuwe toepassingen zal bevatten.

Zoekopties

De meest voor de hand liggende upgrade is de toevoeging van andere zoekmachines waarmee op de desktop kan worden gezocht. Google klaagde eerder al over het feit dat er binnen Vista alleen met een zoekmachine van Microsoft gezocht kon worden.

Volgens de zoekmachinegigant zou Microsoft daarmee op een oneerlijke manier de concurrentie bestrijden. De twee partijen sloten onderling een overeenkomst waarin werd afgesproken dat Microsoft bij de eerstvolgende update de zoekopties zou aanpassen.

Prestaties

Volgens ZDNet zal Microsoft daarnaast het prestatievermogen van Vista gaan verbeteren waardoor het kopiëren van bestanden en het afsluiten van de computer sneller zal gaan.