AMSTERDAM - Anti-oorlog demonstranten hebben woensdag hun stemmen laten horen in Washington door het Witte Huis en de Senaat te bombarderen met telefoontjes, faxberichten en e-mails. De berichten moesten een tegenwerkende kracht hebben op de oorlog in Irak. Dit meldt CNN donderdag.

De virtuele actie was georganiseerd door 'Win Without War', een samenwerking van 32 organisaties. Aan de actie deden 40.000 geregistreerde deelnemers mee.

Tom Andrews, directeur van de 'Win Without War', zegt dat het aantal telefoontjes, faxen en e-mails opliepen tot een miljoen. De telefoondienst kon het niet aan en lag er zelfs een tijdje uit.

"Bezet Irak niet als dat niet nodig is, dat is de boodschap die we met de actie willen overdragen," zegt Andrews. "We hoeven de levens van Amerikanen niet op het spel te zetten. Met de oorlog helpen we juist Osama bin Laden met het rekruteren van nog meer terroristen."

Gebruik virtuele communicatie

De virtuele wereld biedt veel mogelijkheden voor activisten. Ze kunnen hun werk veel makkelijker plannen en uitvoeren. Met gebruik van e-mail duurde het slechts een aantal weken om miljoenen activisten op de been te krijgen voor demonstraties op 18 januari. Toen kwamen mensen uit 200 steden en 45 staten naar Washington en San Francisco om te demonstreren tegen de oorlog.