AMSTERDAM - Amsterdam heeft bij OpenStreetMap nu nog het meest weg van een stadsplattegrond uit de jaren dertig: buitenwijken als Buitenveldert, de Westelijke Tuinsteden en Zuidoost ontbreken. Daar moet binnenkort verandering in komen: het Rotterdamse bedrijf Automotive Navigation Data doneert zijn Nederlandse kaartgegevens aan het project.

OpenStreetMap is een soort kruising tussen Google Maps en Wikipedia. De site biedt, net als Google, plattegronden waarop gebruikers kunnen zoeken en in- en uitzoomen, en kan, net als Wikipedia, door iedereen bewerkt, verbeterd en uitgebreid worden.

Vrijwilligers van OpenStreetMap lopen of rijden rond met GPS-apparatuur om tot nauwkeurige plattegronden van hun omgeving te komen. Toch is de digitale atlas nog verre van compleet.

Corrigeren

Voor het Nederlandse gedeelte lijkt dat probleem binnenkort verleden tijd: AND, dat ook kaartinformatie levert aan onder meer Google Maps en Windows Live Local, doneert zijn Nederlandse plattegronden aan het project.

AND zegt te hopen dat de vrijwilligers van OpenStreetMap de kaarten verder corrigeren. "We weten dat een klein percentage van onze kaarten niet meer helemaal klopt met de werkelijkheid", zegt directeur Maarten Oldenhof. Het bedrijf doneert ook digitale kaarten van India en China aan het vrijwillige project. Het hoofdwegennet van de twee Aziatische landen komt daarmee ook beschikbaar.