AMSTERDAM - Internet-tv-zender Joost kan in het najaar geduchte concurrentie tegemoet zien. Microsoft ontwikkelt een vergelijkbaar systeem onder de naam Livestation. Gebruikers kunnen daarmee niet alleen on-demand, maar ook live televisie kijken.

Het programma maakt, net als Joost, gebruik van peer-to-peertechnologie: gebruikers van de software stellen een deel van hun verbinding ter beschikking voor de verdere verspreiding van de beelden - net als bij bestandsuitwisselingssoftware als Bittorrent of eDonkey. Dat zorgt ervoor dat internetzenders geen grote investeringen hoeven te doen in bandbreedte.

Joost, dat al langer een vergelijkbare dienst aanbiedt, kent alleen on-demandvideo. Livestation moet daarentegen ook rechtstreekse uitzendingen mogelijk maken.

TV-zenders

In een demonstratiefilmpje op Microsofts videosite Soapbox zegt Matteo Berlucchi van Microsofts projectpartner Skinkers, dat het programma in het najaar voor iedereen beschikbaar moet komen. Microsoft zou met verschillende tv-zenders in onderhandeling zijn om hun uitzendingen te kunnen verspreiden.

Testfase

Voorlopig stelt Microsoft slechts een beperkte groep belangstellenden in gelegenheid de applicatie te testen. Ook concurrent Joost bevindt zich nog in een teststadium: uitnodigingen om Joost uit te proberen zijn alleen op aanvraag beschikbaar.