SAN FRANCISCO - Problemen met de spelcomputer Xbox 360 gaan Microsoft meer dan een miljard dollar kosten. Dit maakte de computergigant donderdagavond bekend.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2102

Veel Xbox-gebruikers klaagden de afgelopen tijd over de zogenoemde 'red ring of death', een hardwareprobleem waarbij de spelcomputer in het geheel niet meer reageerde. Het apparaat moet, als de storing zich voordoet, worden gerepareerd door Microsoft.

Volgens Microsoft is een onacceptabel groot aantal klanten door het probleem getroffen. Het bedrijf verlengt daarom de garantieperiode van twee naar drie jaar.

Krassen

De verlengde garantie heeft - anders dan in eerdere berichtgeving werd beweerd - niets te maken met een ander probleem met de Xbox: het systeem kan krassen veroorzaken op de spel-dvd's.

Die problemen kwamen in april aan het licht. In Nederland stroomden duizenden klachten binnen bij het televisieprogramma Kassa. In eerste instantie wees Microsoft naar de consument, die het product verkeerd zou gebruiken, maar later trok het concern toch het boetekleed aan.

Opheldering

Ook de Europese Commissie mengde zich in de zaak. Eurocommissaris Meglena Kuneva riep Microsoft op om opheldering te geven over de problemen. Sinds de lancering eind 2005 in de Verenigde Staten heeft Microsoft ongeveer 11,6 miljoen Xbox 360 spelcomputers verkocht.