AMSTERDAM - Een speciaal 'seksbed' dat te koop is in het computerspel Second Life is inzet van een zaak bij een Amerikaanse federale rechtbank. Seksondernemer Kevin Alderman heeft een aanklacht ingediend tegen een andere bewoner van de virtuele wereld, omdat die het bed zou namaken, melden lokale media.

Alderman, beter bekend onder zijn Second Life-naam 'Stroker Serpentine', werd beroemd als oprichter en voormalige eigenaar van de nagebouwde versie van Amsterdam in het spel. Onze hoofdstad geldt als de grootste en meest realistische virtuele stad in Second Life, en is - net als de echte versie - onder meer bekend om zijn volwassen vermaak. Alderman verkocht virtueel Amsterdam onlangs aan een Arnhems internetbedrijf voor vijftigduizend dollar.

Stroker Serpentine heeft in de virtuele wereld een bloeiende handel in seksartikelen opgezet. Zijn loodgietersbedrijf in Tampa, Florida, heeft hij opgedoekt, en hij heeft twaalf medewerkers in dienst om zijn handelswaren te ontwikkelen.

Seksbed

Een van de beste verkopende speeltjes is het SexGen-bed, waarin Second Life-bewoners in meer dan honderdvijftig verschillende voorgeprogrammeerde posities de virtuele liefde kunnen bedrijven. Het bed kost zo'n elfduizend 'Linden Dollar', de munteenheid binnen het spel. In echt geld is dat ongeveer veertig dollar.

Een andere ondernemer heeft echter een nagenoeg identiek bed op de markt gebracht, dat ongeveer een derde kost van het orgineel. Volgens Alderman schendt zijn concurrent, slechts bekend onder het pseudoniem 'Volkov Catteneo', daarmee zijn auteursrecht. Hij wil dat de rechter Linden Labs, het bedrijf achter Second Life, en Paypal, dat de betalingen voor Catteneo verwerkt, dwingt om de identiteit van zijn concurrent bekend te maken.