LONDEN - De iPhone, de nieuwe telecomgadget van Apple, wordt dit jaar mogelijk slechts in drie Europese landen gelanceerd. Nederland zit daar niet bij, zo meldde donderdag de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen rond de onderneming.

De iPhone, die de functies van telefoon combineert met een muziekspeler (iPod), internet en camera, kwam vorige week in de Verenigde Staten in de verkoop. Ergens dit najaar wordt het nieuwste Apple-product ook in Europa gelanceerd. Volgens de Financial Times gebeurt dat als eerste in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

In Groot-Brittannië zou Apple al vrijwel zeker met de mobiele aanbieder O2 in zee gaan. Een akkoord tussen Apple en O2, onderdeel van het Spaanse Telefónica, zou zo goed als rond zijn, meldde de Britse krant The Times op donderdag.

T-Mobile

Woensdag berichtte de Rheinische Post dat Apple in Duitsland in zee zou gaan met T-Mobile. Dat gerucht is echter niet bevestigd. Eerder schreef magazine Bright dat de computerfabrikant in heel Europa in zee zou gaan met het van oorsprong Britse Vodafone.

In de Verenigde Staten, waar de verkoop van de telefoon afgelopen vrijdag begon, is de iPhone uitsluitend verkrijgbaar in combinatie met een tweejarig abonnement bij telecomprovider AT&T. Aanvankelijk leek het dat Apple voor heel Europa één partner zou zoeken, maar nu lijkt het er toch op dat het bedrijf ieder land aparte contracten gaat afsluiten.