AMSTERDAM - De Europese Unie heeft het Spaanse telecombedrijf Telefonica een boete van 151,9 miljoen euro opgelegd, omdat het concurrenten op de markt van breedband-internet oneerlijk bejegende door te hoge prijzen te rekenen voor het gebruik van zijn telefoonnetwerk.

De hoge boete is volgens eurocommissaris voor mededingingszaken Neelie Kroes terecht omdat Telefonica volgens haar bewust zijn monopoliepositie misbruikte. Volgens Kroes geeft de hoogte van de boete tevens een waarschuwing af voor andere markten, zoals de recent opengestelde Europese energiemarkt.

Na de 497 miljoen euro die in 2004 aan Microsoft werd opgelegd, is de boete voor Telefonica de hoogste in de geschiedenis van de Europese mededingingsautoriteit.

Breedband

Telefonica is eigenaar van het vaste telefoonnetwerk in Spanje, dat 80 procent van het breedband-internetverkeer verwerkt. Concurrenten waren daardoor gedwongen om de hoge tarieven te betalen die Telefonica voor het gebruik van het telefoonnet rekende.

Volgens de Europese Commissie heeft Telefonica daarmee de ontwikkeling van breedband-internet in Spanje belemmerd, met als gevolg dat Spanje in verhouding tot de rest van het westen van Europa weinig gebruikers van breedband-internet heeft, die daarvoor een vijfde meer betalen dan in andere landen.

"Ik sta niet toe dat dominante bedrijven hun machtspositie gebruiken om markten die de EU heeft geopend, weer dicht te gooien", zei Kroes.

Beroep

Telefonica heeft aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan, omdat de boete buitenproportioneel zou zijn en bovendien in strijd met de maatregelen die de Spaanse mededingingsautoriteit CMT al had genomen om Telefonica's monopolie aan te pakken.

CMT heeft Telefonica opgedragen de prijzen voor het netwerkgebruik met 22 tot 61 procent te reduceren. Volgens Telefonica heeft de Europese Commissie niet kunnen aantonen dat concurrenten door de hoge prijzen verlies leden, en zijn er juist alleen maar concurrenten bijgekomen zonder dat er bedrijven gedwongen moesten ophouden.

Marktaandeel

Het marktaandeel van Telefonica voor breedband-internet is tussen 2001 en 2006 afgenomen van 95 tot 55 procent.