AMSTERDAM - Wie nog een Nederlandse persoonsdomeinnaam bezit, kan daarvoor 25 euro krijgen. SIDN, de stichting die waakt over de uitgifte van .nl-domeinen, is bereid eigenaren te betalen als ze hun domeinen opgeven.

De persoonsdomeinen werden ingevoerd in 2000. Het was toen voor particulieren nog niet mogelijk om een internetadres te krijgen dat eindigde op .nl. Om privépersonen toch gelegenheid te geven een Nederlands adres te verwerven, stelde de SIDN numerieke adressen in, voorafgegaan door een naam, zoals jansen.123.nl.

De persoonsdomeinen werden geen succes, zeker niet nadat de registratie van .nl-domeinen in 2003 alsnog werd opengesteld voor particulieren. Er worden al jaren geen nieuwe persoonsdomeinen uitgegeven, en de SIDN gaat de resterende persoonsdomeinen opheffen.

Eigenaren kunnen een vergoeding van 25 euro krijgen voor hun domeinnaam, als vergoeding voor de verhuiskosten naar een ander domein. Doen ze dat niet, dan raken ze hun domein eind dit jaar onherroepelijk kwijt: dan worden alle resterende persoonsdomeinen opgeheven. Er bestaan nog zo'n vijfhonderd persoonsdomeinen, maar daarvan is slechts een handjevol actief.

www.112.nl

Een daarvan was tot voor kort www.112.nl van internetondernemer Bram Heerink. Hij verloor in mei een kort geding dat de Staat tegen hem had aangespannen. De overheid eiste dat hij de persoonsdomeinnaam zou overdragen, zodat het adres door het officiële alarmnummer gebruikt kon worden.

Heerink ging tegen de uitspraak in hoger beroep. Dat dient op 16 augustus. Niettemin verwijst de site inmiddels door naar de officiële site van 112.