AMSTERDAM - De Europese Commissie (EC) is echt niet saai. Het hoogste EU-orgaan manifesteert zich tegenwoordig zelfs op de hippe filmpjeswebsite YouTube.

Of de politiek correcte boodschap over belangrijke kwesties zoals klimaatverandering en mensenrechten overkomt is zeer de vraag, maar één ding is duidelijk. Seks scoort, zelfs als de verspreider de EC is.

Hoerig

Het filmpje dat toont nogal expliciete seksscènes uit allerlei Europese films en eindigt met de (vrij hoerige) slogan "Let's come together". En dan: "Miljoenen cinema liefhebbers genieten van Europese films... Elk jaar."

Het seksfilmpje is al door meer dan 280.000 "filmliefhebbers" gezien. Het op een na populairste filmpje op het kanaal EUTube, dat handelt over humanitaire hulpverlening, is zo'n dertigduizend keer bekeken.

Ordinair

Goedkoop en ordinair, oordeelt de Britse politicus Godfrey Bloom. De seksclip van 44 seconden is volgens hem te omschrijven als "soft porno" en verkwisting van belastinggeld. De EC is volgens Bloom net een ouder familielid dat wanhopig poogt om cool te zijn: erg gênant dus.

EC-woordvoerder Martin Selmayr herinnerde er dinsdag aan dat de beelden afkomstig zijn uit alom geprezen films zoals Amelie en Bad Education. Het filmpje toont volgens hem de rijkdom van de Europese cinema.

Klachten over het seksfilmpje heeft hij niet gekregen, zei Selmayr dinsdag. Het filmpje werd in februari gepresenteerd en is sindsdien te bekijken op de website van de EC en op YouTube.