AMSTERDAM - Apples veelbesproken iPhone is in de Verenigde Staten uitsluitend te koop in combinatie met een abonnement bij AT&T, maar wie het toestel niet wil gebruiken om te bellen, kan daar makkelijk onderuit.

Dat meldt TUAW, een weblog van Apple-volgers.

Kopers van de telefoon ontdekten tenminste twee mogelijkheden om onder het dure abonnement uit te komen. De eerste optie is om bij activering van de iPhone een vals sofi-nummer in te voeren, waardoor de koper een abonnement geweigerd wordt. Hij kan dan voor 49,98 dollar een AT&T prepay-kaart aanschaffen, en de simkaart vervolgens uit de telefoon verwijderen.

Een andere optie is om het abonnement simpelweg binnen drie dagen na aanvraag weer op te zeggen, zo ontdekte weblogger Alex King. De klant hoeft dan niet alleen geen boete te betalen wegens contractbreuk, maar krijgt ook de kosten voor de activatie van het toestel terug.

iPod met WiFi

In beide gevallen is de telefoon daarna niet meer bruikbaar om te bellen of mobiel te internetten via het EDGE-netwerk van AT&T. Ook kan er geen andere simkaart in geplaatst worden. Wel is het toestel dan nog steeds te gebruiken als video-iPod, die anders dan de gangbare modellen van de muziekspeler is voorzien van een WiFi-verbinding.