AMSTERDAM - De omstreden muzieksite AllofMP3 is niet meer. De Russische autoriteiten hebben de site onder grote internationale druk gesloten. De site is onder een andere naam en een ander adres inmiddels weer actief.

AllofMP3 was een downloadsite waar tegen lage prijzen muziek aangeschaft kon worden. Kosten liedjes bij de meeste concurrenten ongeveer een dollar, AllofMP3 bood dezelfde nummers voor tien tot twintig dollarcent aan.

De webwinkel opereerde naar eigen zeggen binnen de grenzen van het Russische auteursrecht, maar werd internationaal beschouwd als piratensite. AllofMP3 droeg voor de verkochte muziek royalties af aan de Russische auteursrechtenorganisatie ROMS, die echter internationaal niet wordt erkend. De vergoedingen kwamen daardoor niet bij de artiesten en hun platenmaatschappijen terecht.

De site was de muziekindustrie en veel buitenlandse regeringen al jaren een doorn in het oog. Onder druk van piraterijbestrijders besloten creditcardmaatschappijen in januari om geen transacties meer voor de site te verwerken.

WTO

De lakse houding van de Russische autoriteiten tegenover auteursrechtenschending vormde een belangrijk struikelblok bij de onderhandelingen over de toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. De Amerikaanse handelsgezant Susan Schwab dreigde die in oktober te blokkeren zolang Rusland AllofMP3 niet zou aanpakken.

Afgelopen week ging de site inderdaad uit de lucht. Wel lijkt AllofMP3 inmiddels onder een andere naam te zijn herrezen. Op het eveneens in Rusland gehoste MP3sparks.com is een vrijwel identieke muziekwinkel geopend.