NEW YORK/SAN FRANCISCO - De iPhone van Apple is in het introductieweekeinde de Amerikaanse winkels uit gevlogen. Ongeveer 525 duizend stuks van de designtelefoon gingen dit weekeinde over de toonbank, volgens schattingen van onderzoeksbureau Global Equities Research in de Los Angeles Times.

Anders dan gebruikelijk konden de eerste klanten hun iPhone thuis via het Apple Online Platform iTunes activeren. Door de grote hoeveelheid aanvragen van het apparaat duurde het activeren echter lang. Sommige Apple-klanten moesten 39 uur wachten voordat ze het felbegeerde apparaatje in gebruik konden nemen.

De verkoop begon vrijdagavond stipt om 18.00 uur (plaatselijke tijd) in de winkels van Apple en partner AT&T in de Verenigde Staten. Vanaf dinsdag verzamelden fans zich al voor de winkels om het nieuwe multimediale speeltje te bemachtigen. De iPhone combineert een mobiele telefoon met een muziekspeler, internet en een camera. Ook kunnen er video's op worden afgespeeld. Het apparaatje is te koop vanaf 499 dollar (367 euro).

Apple verwacht dat naast de Macintosh computers en de muziekdrager iPod de iPhone het derde verkoopsucces wordt.