AMSTERDAM - Nederlanders blijven voorzichtig met een overstap naar de alternatieve webbrowser Firefox. Volgens nieuwe cijfers van Onestat is het marktaandeel van de browser wereldwijd gestegen, maar is het in ons land stabiel.

Wereldwijd nam het percentage Firefoxgebruikers onder de internetters in het eerste half jaar van 2007 toe van 11,7 tot 12,7 procent. In Nederland steeg het daarentegen nauwelijks. Hier gebruikt 9,8 procent van de surfers de browser.

Dat is fors minder dan in de ons omringende landen. In Duitsland heeft Firefox een marktaandeel van 26,7 procent en in België 19,9 procent. Ook in de Verenigde Staten (19,7 procent), Canada (16,5 procent) en Australië (26,3 procent) is de browser veel populairder.

Internet Explorer

Toch blijft Internet Explorer de meest gebruikte software om webpagina's te bezoeken. Microsofts standaardbrowser haalt wereldwijd een marktaandeel van 84,7 procent. Opvallend is dat de nieuwe versie 7 van de browser nog altijd veel minder wordt gebruikt dan het jarenoude Internet Explorer 6.

Safari

Andere webbrowsers, zoals Opera, Netscape en Apples Safari, leiden naast IE en Firefox een marginaal bestaan. Apple introduceerde onlangs een Windowsversie van Safari in de hoop het marktaandeel te vergroten. Opera is op mobiele telefoons wel een van de grotere browsers.