AMSTERDAM - Apples iPhone is in de Verenigde Staten pas enkele dagen op de markt, maar hackers hebben de interne software van het toestel al te pakken. Dat maakt het wellicht mogelijk het apparaat op andere telefoonnetwerken te gebruiken dan dat van AT&T.

De hackers ontdekten dat iTunes, het muziek- en videoprogramma van Apple dat ook gebruikt wordt om de iPhone te activeren, de interne software voor het apparaat kan downloaden van een verborgen lokatie op Apples servers. Dat gebeurt bijvoorbeeld om de iPhone te herstellen als de software beschadigd is geraakt.

De software is verpakt in een gecomprimeerd bestand, dat onder meer een complete editie van het besturingssysteem van de telefoon bevat. De iPhone maakt gebruik van een aangepaste versie van Mac OS X, dat ook Apples computers aandrijft.

Simlock

Het bestand is met een wachtwoord beveiligd. Als hackers er in slagen dat wachtwoord te achterhalen, kunnen ze de software mogelijk aanpassen. Dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de iPhone ook te gebruiken is in combinatie met andere telefoonnetwerken dan dat van AT&T. Met dat telecombedrijf heeft Apple in de Verenigde Staten een exclusieve distributieovereenkomst.

Ook wordt het dan mogelijk om extra software aan de iPhone toe te voegen. Apple weigert tot dusverre het toestel open te stellen voor externe ontwikkelaars. Die kunnen nu alleen beperkte toepassingen voor de iPhone ontwikkelen, die gebruik maken van Safari, de webbrowser die op het apparaat geïnstalleerd is.