DEN HAAG - De telecombedrijven KPN en O2 zien af van het plan om samen een netwerk voor UMTS (snel internet via het mobieltje) te bouwen. Een KPN-woordvoerster zei dinsdag dat de financiële en technische voordelen zo beperkt zijn, dat de samenwerking weinig zoden aan de dijk zou zetten.

KPN Mobile en O2's voorganger Telfort vonden elkaar eind 2001 in de plannen voor de gezamenlijke aanleg van een UMTS-netwerk. Beide partijen dachten op die manier 15 tot 25 procent te besparen op de kostbare introductie van de nieuwe generatie mobiele telefonie.

De ingeschatte honderden miljoenen euro's voordeel bleken sindsdien echter niet haalbaar. KPN gaat nu zelfstandig verder met de aanleg van een netwerk. Het telecomconcern heeft daarvoor tot en met 2005 circa 1,4 miljard euro gereserveerd.

O2 stelt dat de aanleg van de infrastructuur niet zijn eerste aandacht heeft. Volgens het bedrijf is Nederland nog niet klaar voor UMTS. O2 ziet meer heil in de verdere ontwikkeling van GPRS, de huidige generatie mobiele telefonie.