AMSTERDAM - Met de verkiezingen in het vizier is nu al een politieke strijd losgebarsten op het internet in Rusland. Websites van oppositiepartijen en onafhankelijke media worden massaal lam gelegd. De schuld wordt gelegd bij het Kremlin, zo meldt persbureau AP.

Hoewel de oppositiepartijen geen bewijzen hebben, wijzen ze de Russische overheid als enige schuldige aan voor de cyberaanvallen. Dit zou volgens hen één van de vele poging zijn van het Kremlin om vrije pers en informatieverspreiding de mond te snoeren.

Verkiezingen

De gewraakte partijen gaan er vanuit dat de overheid het de oppositie moeilijk wil maken zich te manifesteren, met het oog op de Russische parlementsverkiezingen die in december plaats vinden en de presidentsverkiezingen van maart volgend jaar.

De internetaanvallen worden uitgevoerd via online netwerken of computers die zijn geïnfecteerd met kwaadaardige software. Daarmee kunnen ze websites onbruikbaar maken of zelfs helemaal plat leggen.

Estland

De cyberaanvallen vertonen veel overeenkomsten met die op het internet in Estland een paar maanden geleden. Daar ontstond een conflict met Rusland over een Sovjet oorlogsmonument, waarna plotseling veel websites van de overheid en media crashten.

De Estse overheid gaf hiervan de schuld aan Rusland. Getraceerde IP-adressen zouden hebben uitgewezen dat het Kremlin achter de cyberaanvallen zat.

Het Kremlin ontkent ook nu weer alle aantijgingen.