AMSTERDAM - De Verenigde Staten zijn in de ban van de iPhone. Voor de winkels van Apple staan sinds donderdag al honderden mensen in lange rijen te wachten op de nieuwe telefoon die vrijdagavond, 23.00 uur Nederlandse tijd, in de verkoop gaat.

De 54-jarige Jerry Taylor, die sinds donderdag als eerste in de rij voor een winkel in San Francisco stond, kreeg naar eigen zeggen zelfs 1.200 dollar aangeboden voor zijn plek.

Jobs

De hype werd donderdag door Apple-topman Steve Jobs aangewakkerd door in een interview met de New York Times te zeggen dat er bij de introductie misschien niet genoeg exemplaren van de nieuwe telefoon zijn.

Stoepen

Voor de winkels in New York en San Francisco worden de stoepen in beslag genomen door stoeltjes, banken, spelletjes en zelfs kleine golfbanen. Alles om de lange rij wachtenden te vermaken.

"Het is ontzettend oncomfortabel in deze stoelen", verklaarde Melanie Rivera tegenover CNN. "Wij staan al dagen in de rij maar gelukkig is iedereen sociaal."

Weer

In New York, waar sommige mensen al sinds dinsdag in de rij staan, zorgde het slechte weer zelfs voor een ware beproeving. De stad werd de afgelopen dagen getroffen door zware regenval en onweer.

Sommige mensen die staan te wachten hebben helemaal niks met de iPhone. Een vrouw die vooraan een plek wist te bemachtigen gaf toe dat zij bereid is haar plekje af te staan voor tweehonderd dollar.

Introductie iPhone VS