DEN HAAG - De nieuwe waarschuwingsdienst voor computervirussen van de overheid, Govcert.nl, heeft maandag voor het eerst een waarschuwing verstuurd in verband met een virus. Enkele duizenden mensen die zich sinds half februari hadden aangemeld bij www.waarschuwingsdienst.nl, kregen maandag een e-mail waarin Govcert waarschuwde voor het virus LovGate.C. Het virus kan zichzelf verspreiden via onder meer e-mail.

Als een computer is geïnfecteerd, stuurt het zichzelf door naar andere bekenden van de computergebruiker. "Het lijkt daarom voor de ontvanger om een betrouwbaar bericht te gaan, omdat de afzender bekend lijkt te zijn", staat in de waarschuwing. Verder installeert het zogenoemde wormvirus een programma op de computer waardoor kwaadwillenden toegang tot de pc kunnen krijgen. Behalve het probleem draagt de waarschuwingsdienst ook een oplossing aan; mensen krijgen het advies om de nieuwste antivirussoftware te installeren.

Govcert begon de waarschuwingsdienst op 13 februari. De instantie waarschuwt wanneer er gevaarlijke virussen in omloop zijn of als er veiligheidslekken in software worden gesignaleerd.