ROTTERDAM - Websites moeten toegankelijker worden voor mensen met een handicap. Daarom ondertekenden maandag verschillende gemeenten, bedrijven en instellingen in het Rotterdamse stadhuis een intentieverklaring om hun interpagina's op meerdere punten te verbeteren. De gemeente Rotterdam deed dit al eerder.

Aan het project doen onder andere de gemeenten Spijkenisse, Zoetermeer, Gouda, Capelle aan den IJssel en Waddinxveen mee. Daarnaast tekenden instellingen en bedrijven als RTV Rijnmond, Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), Burger@Overheid en het Haagse vervoerbedrijf HTM de verklaring.

De ondertekening is onderdeel van Drempels Weg, een project dat op 13 januari begon. Toen installeerde burgemeester Opstelten drie ambassadeurs. Zij hebben uitgezocht welke aanpassingen nodig zijn om websites toegankelijker te maken voor mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke, visuele of motorische handicap. "Het is een succesvol en voor de hand liggend initiatief. Daarom ondersteunen wij het ook van harte", aldus Opstelten.

Aan de websites kan een hoop worden aangepast. M. van Dam vindt dat de zoekmachines op internet gemakkelijker moeten. "Ik heb zestig sites bekeken en het is moeilijk om de juiste informatie op internet te vinden", verwoordt hij de mening van de verstandelijk gehandicapten.

A. van Leeuwen is ambassadeur voor mensen met een motorische handicap. Zij vindt dat sites grotere links moeten hebben. "Ze zijn nu te klein en daardoor druk je vaak op de verkeerde. Sommige websites hebben een programma waarmee je het lettertype kan vergroten. Dat zouden alle pagina's moeten hebben."