Sinds een week kunnen alle inwoners van Londen een tekstbericht op hun mobiele telefoon krijgen als er bij hen in de buurt een aanslag wordt gepleegd, zo schrijft intiatiefnemer David Pieterse op de website www.cityalert.co.uk.

Geef je postcode door en je wordt niet alleen gewaarschuwd in het geval van een aanslag, maar je krijgt ook instructies over evacuatie en een routebeschrijving voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Een abonnement kost zo'n 2,5 euro per jaar, de berichten zelf zijn gratis. "Als er een aanslag plaatsvindt raken mensen in paniek omdat zij niet weten wat ze moeten doen", Pieterse, directeur van het bedrijf CATS dat de dienst levert. CATS staat voor City Alert Texting System. "Onze dienst draagt bij aan een beheerste evacuatie. We kunnen de boodschap snel en onder een groot publiek verspreiden en door de postcodes kunnen we de instructies heel precies toespitsen."

Nog geen exacte cijfers

Duizenden mensen hebben een abonnement genomen sinds de dienst op 13 februari werd gelanceerd. Precies rond die tijd werd het vliegveld Heathrow met tanks bewaakt en waren er in Londen honderden extra politieagenten op straat in verband met een mogelijke aanslag van Al-Qaida. Exacte cijfers zegt Pieterse niet te kunnen geven.

Autoriteiten zouden zelf sms'jes moeten versturen

CATS zegt niet naar winst te streven, maar op termijn juist naar opheffing van zichzelf. Pieterse zou het liefst zien dat de autoriteiten de SMS'jes zelf gaan versturen, zegt hij. De directeur heeft al een demonstratie gegeven aan de Londense brandweer en is naar eigen zeggen ook in overleg met het gemeentebestuur van Manchester en Edinburgh. De Londense brandweer zegt het nog te vroeg te vinden om uitspraken te doen over de bruikbaarheid van het systeem.

Overbelasting mobiele netwerken

Pieterse zegt dat hij binnen enkele minuten miljoenen berichten kan versturen. Dat is volgens Pieterse snel genoeg om overbelasting van de mobiele netwerken, zoals die bijvoorbeeld optrad na de aanslagen van 11 september in New York, voor te zijn. CATS zegt dat zijn abonnees niet hoeven te vrezen bestookt te worden met berichten: het systeem komt alleen in actie bij levensbedreigende situaties.