AMSTERDAM - De PvdA wil dat het computerspel Manhunt 2, dat in juli op de markt zou komen, in Nederland wordt verboden. Dat blijkt uit kamervragen van kamerlid Jeroen Dijsselbloem aan minister Hirsch Ballin van Justitie, zo meldt Bright.

In Manhunt 2 wordt de speler aangemoedigd om op sadistische wijze tegenstanders te vermoorden. Het spel werd daarom deze week in het Verenigd Koninkrijk en Ierland verboden. In Groot-Brittannië was als tien jaar geen computerspel meer afgekeurd. Carmageddon had in 1997 als laatste die twijfelachtige eer.

Dijsselbloem wil weten wat de mogelijkheden zijn om het spel ook in Nederland te verbieden. Bovendien vraagt hij het kabinet om "initiatieven (die) het 'normaal' worden van geweld in ons dagelijks leven door de toenemende invloed van gewelddadige beeldcultuur zoveel mogelijk terug te dringen."

Harde aanpak

Minister Hirsch Ballin sprak zich zelf onlangs tijdens een bijeenkomst van Europese justitieministers al uit voor een strenger optreden tegen gewelddadige computerspellen. Hij heeft weinig vertrouwen in zelfregulering door de fabrikanten. Ook Duitsland pleit voor een hardere aanpak in Europees verband.