AMSTERDAM - Het computerspel Manhunt 2 mag in Groot-Brittannië niet verkocht worden. Volgens de Britse filmkeuring BBFC, die ook videogames beoordeelt, is het spel te sadistisch.

De ouders van de veertienjarige Stefan Pakeerah uit Leicester reageren tegenover de BBC blij op de beslissing. Hun zoon kwam in 2004 om het leven nadat hij was gestoken en geslagen door een 17-jarige jongen. Die zou geïnspireerd zijn door de eerste editie van het spel. De politie houdt het overigens op een roofoverval.

Het is voor het eerst sinds 1997 dat de instantie een spel verbiedt. Destijds achtte de BBFC het spel Carmageddon te gewelddadig. Daarbij kregen spelers punten door met een auto voetgangers dood te rijden. Met extra artistieke aanrijdingen waren zelfs bonuspunten te verdienen. De beslissing werd in een beroepszaak teruggedraaid.

Ook in Ierland is het spel verboden.

Hirsch Ballin

De Nederlandse minister van Justitie Hirsch Ballin zei vorige week in de marge van een bijeenkomst met zijn Europese collega's in Luxemburg dat hij strengere regels wil voor gewelddadige computerspellen. Hij heeft geen vertrouwen in zelfregulering door de fabrikanten.

In Duitsland klinkt zelfs al geruime tijd de roep om een verbod op gewelddadige spelletjes. Vooral sinds het drama op een school in Emsdetten, waar een achttienjarige jongen leerlingen en docenten gijzelde en vervolgens zelfmoord pleegde, neemt de steun voor dergelijk ingrijpen toe. De jongen zou een fanatiek speler van het spel Counterstrike geweest zijn.