AMSTERDAM - De verkoopcijfers van Sony's nieuwe gameconsole Playstation 3 vallen tegen, en de belangrijkste reden is de relatief hoge prijs. Sony onderzoekt daarom of de PS3 goedkoper kan, zegt betuursvoorzitter Howard Stringer tegen de Financial Times.

Volgens Stringer heeft concurrent Nintendo met de Wii een "beter businessmodel", voornamelijk door de lagere prijs. Een Wii kost in Europa 250 euro, tegen zeshonderd euro voor de PS3. Toch lijdt Sony ook bij die prijs op ieder verkocht exemplaar nog verlies.

Het apparaat is vooral zo duur vanwege de hoge kosten van de ingebouwde Blu-ray dvd-speler. Dat onderdeel bezorgde de elektronicagigant meer hoofdbrekens: door een gebrek aan onderdelen voor de speler moest Sony de introductie van de PS3 uitstellen, en uiteindelijk gefaseerd uitvoeren. Daardoor was de PS3 in Japan en de Verenigde Staten maanden eerder beschikbaar dan in Europa.

Eerder deze maand bleek dat de Wii in Japan, de thuismarkt van zowel Nintendo als Sony, vijf keer zo goed verkoopt als de Playstation 3.

Feestdagen

Sony onderzoekt nu of de prijs van het apparaat omlaag kan. Het bedrijf wil daar voor de feestdagen uitsluitsel over hebben.

Het bedrijf verwacht dat de verkoopcijfers voor de PS3 in de loop van het jaar zullen aantrekken, als er meer spellen voor het apparaat beschikbaar komen.