ZWIJNDRECHT - Vanwege mogelijke nieuwe acties tegen de Betuweroute heeft exploitant Keyrail ervan afgezien de dienstregeling van de goederenspoorlijn op internet te zetten. Dit meldde zondag een woordvoerster van Keyrail.

Maandagochtend zou de eerste vrachttrein over de lijn vertrekken vanaf het rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht. De woordvoerster van Keyrail wilde daar geen mededelingen over doen.

"We hebben vanwege mogelijke nieuwe acties ervan afgezien de dienstregeling op internet te zetten", zei ze wel. Actievoerders van GroenFront! bezetten zaterdag op diverse punten de spoorbaan.

Blokkades

Die blokkades vielen samen met de officiële opening van de Betuweroute door koningin Beatrix. Door een hendel over te halen in een feesttent in Barendrecht liet zij enkele kilometers verderop vanaf de Kijfhoek symbolisch een eerste trein vertrekken.

Die legde maar enkele honderden meters af, terwijl het de bedoeling was dat de 750 meter lange trein, met wagons van alle Nederlandse railgoederenvervoerders, tot aan Valburg in de Betuwe zou rijden. Vanwege de acties van GroenFront! was de rit ingekort, gaf de woordvoerster van Keyrail zondag toe. Een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail had dat zaterdag nog ontkend.