AMSTERDAM - Producenten van hard- en software lopen jaarlijks circa 5 miljard dollar mis doordat hun producten worden onttrokken aan de officiële distributiekanalen en in het grijze circuit terechtkomen. Dat stelt het adviesbureau KPMG, dat internationaal onderzoek deed naar het illegale gebruik en de verspreiding van deze producten.

In het grijze circuit worden de producten goedkoper, zonder de vereiste licentie en zonder garantie aangeboden. Volgens KPMG gaat er jaarlijks ongeveer 40 miljard dollar in om.

Het grijze circuit betekent voor bedrijven niet alleen een financiële strop. Ook het imago van de producenten loopt een deuk op omdat de consument meestal te maken krijgt met een ondeugdelijk product.

Volgens de KPMG-onderzoekers blijft het grijze circuit bestaan, zolang producenten niet meer geld en aandacht besteden aan de kwaliteit van de distributieketen. De meeste bedrijven voeren geen controles uit in de keten. Ze zien ook niet toe op naleving van de overeenkomsten met de distributeurs van hun producten.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat er een grote verwevenheid is tussen legale distributeurs en handelaren in het grijze circuit. "De doorsnee handelaar heeft toegang tot beide markten. Het grijze circuit is echter aantrekkelijker omdat producten sneller en goedkoper geleverd kunnen worden," aldus de onderzoekers.