AMSTERDAM - Volgens Apple is de Windowsversie van browser Safari een groot succes. De testversie van de software zou in twee dagen meer dan een miljoen keer gedownload zijn. Toch klagen zowel Apple- als Windowsgebruikers over bugs.

Tot nu toe was Safari alleen beschikbaar op Apple-computers, maar met de verschijning van Safari 3 besloot het bedrijf ook een Windowsvariant aan te bieden. Daarmee hoopt Apple het marktaandeel van Safari te vergroten. Nu is dat maar een paar procent, ver achter Internet Explorer en Firefox.

Voor Apple is het marktaandeel belangrijk, omdat Safari het platform is waarvan applicaties gebruik maken die worden ontwikkeld voor de binnenkort te verschijnen iPhone. Een groter marktaandeel voor Safari maakt het platform aantrekkelijker voor externe ontwikkelaars.

Lekken

Ondanks de goede cijfers is de introductie van de nieuwe browser geen onverdeeld succes. Applegebruikers die hun bestaande Safariversie trachten te updaten, klagen massaal over allerlei systeemfouten. Bovendien ontdekten beveiligingsdeskundigen enkele uren na de introductie verschillende ernstige lekken in de browser, die volgens Apple "veilig is vanaf dag één".

Apple heeft inmiddels enkele updates uitgebracht die de problemen moeten verhelpen.