AMSTERDAM - ilse heeft sinds dinsdag een nieuwe zoekmachine. De nieuwe technologie, die is ontwikkeld in samenwerking met wiseguys, was al een tijdje te gebruiken via een beta versie op de site. Belangrijkste vernieuwing is de manier waarop de resultaten worden samengesteld en de manier waarop 'lokale informatiebronnen' kunnen worden ontsloten.

"Binnen ilse media hebben we heel veel informatie over de kwaliteit en populariteit van Nederlandse websites," zegt Nils Rooijmans, de 'architect' van de nieuwe zoekmachine: "We weten welke websites er zijn, maar ook welke echt de moeite waard zijn. Deze menselijke kennis gebruiken we om de beste resultaten boven te halen." Daarnaast heeft ilse.nl de technologie volledig vernieuwd met state-of-the-art ranking algoritmen.

"We gebruiken moderne methoden om tot de samenstelling van de resultatenlijst te komen," aldus Rooijmans: "Bovendien is dat mechanisme bijzonder flexibel en kunnen we ook aan de hand van gebruikers-ervaringen de resultatenlijst makkelijk aanpassen."

De nieuwe zoekmachine-technologie is ook gericht op het ontsluiten van het 'verborgen web'. Dat is de verzamelnaam voor al die informatie die zoekmachines normaal gesproken niet zo makkelijk kunnen vinden en dus ook niet kunnen opnemen in de resultatenlijst.