AMSTERDAM - Internetgigant Yahoo blijft samenwerken met de autoriteiten in landen als China. Dat is de uitkomst van een aandeelhoudersvergadering, waar twee moties werd afgewezen om zich tegen repressie op internet te verzetten.

Enkele aanwezigen hadden de twee voorstellen ingediend. Een motie die Yahoo opriep om zich te verzetten tegen censuur en repressie op internet, kreeg echter slechts steun van vijftien procent van de aandeelhouders. Niet meer dan vier procent schaarde zich achter een ander voorstel om een bedrijfscommissie op te richten die zich met mensenrechten moet bezighouden.

Yahoo krijgt, net als onder andere Google, Microsoft en Cisco, felle kritiek van mensenrechtenactivisten en een deel van de aandeelhouders vanwege zijn medewerking aan de Chinese autoriteiten. De bedrijven zouden onder meer resultaten in hun zoekmachines censureren, apparatuur leveren waarmee websites geblokkeerd kunnen worden of zelfs gegevens van dissidente internetgebruikers doorgeven aan de politie.

Rechter

Dat laatste heeft Yahoo inmiddels in juridische problemen gebracht. Een kritische Chinese journalist die in de gevangenis belandde nadat Yahoo zijn personalia aan de autoriteiten had verstrekt, heeft het bedrijf voor een Amerikaanse rechter gesleept. Onlangs voegde een tweede dissident zich bij die procedure.

Yahoo zei in een verklaring tegen de Associated Press dat het bedrijf 'onthutst' is dat mensen in China worden vervolgd omdat ze hun politieke opvattingen via internet uiten. Het bedrijf roept China op de vrijheid van meningsuiting te respecteren.

Flexibiliteit

Toch ziet Yahoo een koerswijziging niet zitten. Volgens Yahoo is de aanwezigheid van het internetbedrijf in de grote Chinese markt juist goed voor de persvrijheid. De meerderheid van de aandeelhouders was bovendien bang dat de moties de flexibiliteit van het bedrijf zouden inperken.

Flickr

Ondanks de samenwerking met de autoriteiten blijft ook Yahoo niet gevrijwaard van Chinese overheidsbemoeienis. Juist deze week werd duidelijk dat de Volksrepubliek de toegang tot Yahoo's fotosite Flickr blokkeert. Vermoedelijk vormen foto's van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede (1989) daarvoor de aanleiding.

Ironisch genoeg maakte Yahoo juist deze week bekend dat de fotosite voortaan in verschillende vreemde talen beschikbaar komt, waaronder het Chinees.