AMSTERDAM - Computers moeten energiezuiniger worden, en klanten moeten meer gebruik maken van de spaarstand van de apparaten. Om dat te bevorderen heeft een consortium van computerfabrikanten, overheden, milieuorganisaties en technologiebedrijven het Climate Savers-initiatief gelanceerd.

Het initiatief van internetbedrijf Google en chipfabrikant Intel moet leiden tot een lagere uitstoot van het broeikasgas kooldioxide, en de kosten van computergebruik voor klanten helpen verlagen. Een groot aantal andere bedrijven en organisaties, waaronder Dell, Hewlett-Packard, Microsoft, IBM en het Wereld Natuurfonds, heeft zich inmiddels bij het project aangesloten.

Volgens het consortium zijn de meeste computers op dit moment zeer inefficiënt. Ongeveer de helft van de energie die desktopcomputers verbruiken, lekt weg in de vorm van warmte. Servers laten ongeveer een derde van de stroom weglopen. Het energieverbruik wordt nog verhoogd, doordat veel bedrijven airconditioning gebruiken om die warmte weer af te voeren.

Energiebeheer

Ook gebruikers verspillen veel stroom. Hoewel vrijwel alle computers zijn uitgerust met software voor energiebeheer, wordt die door negentig procent van de consumenten niet benut. Dergelijke programma's zetten de computer bijvoorbeeld in de slaapstand als het systeem niet wordt gebruikt. Softwarematig energiebeheer kan het stroomverbruik al met zestig procent verlagen.

Efficiënter

De betrokken fabrikanten hebben afgesproken hun energienormen in de komende jaren steeds strenger te maken. In 2010 moeten computervoedingen voor negentig procent efficiënt zijn, en servers zelfs 93 procent. Tegelijk moeten consumenten gebruik gaan maken van software die helpt om het energieverbruik te verminderen.

Elf miljoen auto's

Uiteindelijk zou het energieverbruik door computers in 2010 zo de helft lager moeten worden. Dat scheelt volgens de initiatiefnemers ruim vier miljard euro en verlaagt de CO2-uitstoot met 54 miljoen ton, vergelijkbaar met de uitstoot van elf miljoen auto's.

Consumenten kunnen op de website van het initiatief terecht voor informatie over energiebeheer. Ook kunnen ze het project daar steunen door te beloven energiezuinige computerapparatuur te kopen.