CANNES - Telecombedrijven willen hun netwerken snel op elkaar afstemmen zodat foto's via mobieltjes van het ene naar het andere telefoonbedrijf kunnen worden gestuurd. Het uitblijven van deze zogeheten interoperabiliteit zou het einde kunnen betekenen van deze potentiële goudmijn, vrezen de bedrijven.

"Interoperabiliteit is heel belangrijk om van mms een succes te maken", aldus Chris Friel, technisch manager van O2 en de GSM Association dinsdag op het 3GSM-congres in Cannes. In Nederland hebben drie telecombedrijven een zogeheten mms-dienst (multimedia messaging service), waarmee foto's kunnen worden verstuurd. Dit zijn Ben, Vodafone en O2. Het is echter niet mogelijk via bijvoorbeeld Ben een foto te versturen naar een Vodafone-toestel. De foto komt wel aan, maar moet op het internet worden bekeken.

De drie bedrijven zeggen hard te werken aan de interoperabiliteit. "We spreken met Ben en Vodafone en denken op zeer korte termijn interoperabiliteit te hebben", aldus een woordvoerster van O2.

Het probleem van de netwerken heeft zowel een technisch als een commercieel aspect. Het technische probleem, het op elkaar laten aansluiten van de netwerken, is eenvoudig op te lossen, aldus Europees telecomdirecteur Carlo D'asaro van ICT-dienstverlener Unisys. "Het netwerk kan in ongeveer een maand klaar zijn, zowel nationaal als internationaal."

Volgens D'asaro ligt het probleem vooral bij de aanbieders van mobiele telefonie. Die onderhandelen nog over de tarieven die ze willen vragen voor het leveren van diensten aan elkaar.

Ondanks de nog beperkte bruikbaarheid van mms, is de dienst erg populair. Ben heeft momenteel 15.000 actieve gebruikers. De dienst kwam begin oktober vorig jaar op de markt. Vodafone zegt met het toestel Vodafone Live ook boven verwachting te presteren, maar het bedrijf geeft geen cijfers omdat het beursgenoteerd is. O2 heeft de mms-dienst vrij geruisloos ingevoerd, omdat het bedrijf wacht op interoperabiliteit.

KPN Mobile brengt dit jaar een toestel met mms-functie op de markt. Begin volgende maand gaat het bedrijf daar meer over bekendmaken. Dutchtone verwacht in de zomer de dienst in te voeren, als het bedrijf Orange heet.