AMSTERDAM - Na Firefox en Opera krijgt Internet Explorer er opnieuw een concurrent bij. Apple brengt een Windowsversie uit van zijn browser Safari.

Een testversie is sinds maandagavond te downloaden voor gebruikers van Windows XP en Vista. De testversie werkt slechts een beperkte periode. De definitieve versie van Safari voor Windows is in oktober echter eveneens gratis beschikbaar.

Volgens Apple is Safari, dat onder meer beschikt over een popup-blocker, een functie voor het lezen van webfeeds en een geavanceerd systeem voor het beheren van bladwijzers, sneller dan de concurrenten.

Conferentie

Het nieuws werd bekendgemaakt tijdens een conferentie voor softwareontwikkelaars in San Francisco. Apple-topman Steve Jobs hield daar een toespraak, waarin hij eveneens nadere details bekendmaakte over de iPhone, die eind juni op de Amerikaanse markt komt, en over Leopard, de nieuwe versie van Apples besturingssysteem Mac OS X.

iPhone

Zo zullen derde partijen webtoepassingen kunnen bouwen voor de iPhone. Die kleine programmaatjes kunnen gebruik maken van allerlei functies van het apparaat: ze hebben bijvoorbeeld desgewenst toegang tot het adresboek van de gebruiker, en kunnen telefoontjes plegen.

Apple kreeg de laatste tijd kritiek omdat het de iPhone gesloten hield voor externe ontwikkelaars. Daaraan lijkt het bedrijf nu enigszins tegemoet te komen.

Leopard

Ook over Leopard bracht Jobs nieuws naar buiten. De nieuwe versie van Mac OS X zou aanvankelijk in het voorjaar op de markt verschenen, maar onlangs maakte Apple bekend de introductie te zullen uitstellen tot oktober, omdat de programmeurs van het bedrijf te druk waren met de iPhone.

Maandag toonde Jobs een min-of-meer complete versie van Leopard. Het systeem zou gemakkelijker te configureren zijn, en is voorzien van Time Machine, een nieuwe functionaliteit die het maken van backups moet vereenvoudigen.