AMSTERDAM - Voor de meeste computergebruikers is Google Earth niet meer dan een programma waarmee ze satellietfoto's van hun eigen achtertuin kunnen bekijken. De software biedt echter veel meer mogelijkheden.

De creativiteit van de gebruiker bepaalt de grens, aldus Chikai Ohazama, de man die bij Google verantwoordelijk is voor Google Earth. Hij was maandag een van de sprekers op de Holland Open Software Conference in Amsterdam.

Vergaarbak

Het internet is een vergaarbak van informatie. Google Earth kan dienen als een instrument om die gegevens geografisch aan elkaar te koppelen. "Je kan bijvoorbeeld een kaart maken van alle plaatsen die Columbus heeft bezocht op weg naar Amerika", aldus Ohazama. Het gereedschap daarvoor is met Google Earth voor iedere internetter toegankelijk, al is het nog niet zo ver dat dit alles met enkele muisklikken te realiseren is.

Sommige websites maken al gebruik van de mogelijkheid om gegevens via Google Earth aan een plaats te koppelen. Zo kunnen gebruikers van de Nederlandse netwerksite Hyves hun vrienden precies laten zien waar zij wonen en waar zij hun foto's hebben gemaakt. Ook bieden restaurantsites al recensies waarbij de lezer met een simpele klik op de muis een plattegrond op het scherm kan toveren.

Roze konijn

Andere gebruikers zijn creatiever bezig met Google Earth. "In Noord-Italië heeft iemand een reusachtig roze konijn in een weiland gezet dat op Google Earth te zien is", vertelt Ohazama. Ook staat bijvoorbeeld de beeltenis van de Amerikaanse presentatrice Oprah Winfrey levensgroot op een veld. "Het gaat om creëren en publiceren", aldus Ohazama. "Je hebt een publiek nodig om nieuwe inspiratie op te doen."

Ozahama denkt dat het concept een grote vlucht zal nemen, hoewel de meeste van de ruim 200 miljoen internetters die Google Earth inmiddels hebben gedownload, alleen nog gebruik maken van de meest simpele mogelijkheden van het programma. Er zijn in de internetgemeenschap ideeën genoeg, denkt hij. "Dit biedt de vruchtbare grond waarop die ideeën kunnen groeien."