AMSTERDAM - Sinds donderdag kunnen internetters vanuit China geen afbeeldingen meer bekijken op de populaire fotosite Flickr. Volgens Flickr zelf komt dat vrijwel zeker omdat de autoriteiten de site blokkeren.

Op Flickr zijn behalve vakantiekiekjes en foto's van huisdieren, ook meer controversiële plaatjes te zien. Zo zijn er beelden te vinden van de bloedig neergeslagen studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989, vorige week achttien jaar geleden.

Op het hulpforum van de fotosite zeggen medewerkers van Flickr dat de servers waarop de foto's staan vanuit China worden geblokkeerd. Flickr zou op zoek zijn naar een oplossing.

Campagne

China voert sinds enkele maanden een nieuwe campagne tegen "schadelijke inhoud" op internet. Onlangs maakten de autoriteiten bekend dat inmiddels honderden pornografische websites zouden zijn gesloten. Er wordt echter niet alleen opgetreden tegen erotiek, maar ook tegen kritische geluiden over het autoritaire regime of het "verspreiden van valse geruchten".

Een plan dat webloggers in China zou verplichten om hun echte naam te laten registreren, sneuvelde echter onlangs, omdat het niet haalbaar zou zijn.

Yahoo

Flickr is eigendom van Yahoo. Het internetbedrijf ligt wereldwijd onder vuur omdat het bij zijn activiteiten in China teveel medewerking zou verlenen aan de autoriteiten. Het zou onder meer de identiteit bekend hebben gemaakt van een Chinese dissident die via een Yahoo-account kritische teksten op internet op internet had gepost.

De man zit in de gevangenis. Hij en zijn vrouw maakten onlangs bekend een rechtszaak aan te spannen tegen het Amerikaanse bedrijf.

Ook andere internet- en technologiebedrijven komen regelmatig in opspraak om hun Chinese activiteiten. Google filtert bijvoorbeeld onwelgevallige begrippen als "democratie" en "mensenrechten" uit de Chinese editie van zijn zoekmachine, en Cisco levert netwerkapparatuur die de Chinese autoriteiten gebruiken om bepaalde sites te blokkeren.