DEN HAAG - Criminelen die op internet hengelen naar privégegevens waarmee ze onlinebankrekeningen kunnen kraken, hebben Nederland definitief ontdekt als doelwit.

Daarvoor waarschuwde het Computer Emergency Response Team van de overheid (Govcert) maandag. Het team heeft sinds begin vorig jaar van Nederlandse banken 75 meldingen van dit zogenoemde phishing gekregen.

Teamleider Aart Jochem van het Govcert-kenniscentrum zegt dat de criminelen afgelopen april een doorbraak hebben bereikt tijdens een aanval op rekeningen bij ABN Amro. Daarbij is het gelukt om de extra beschermingswal te omzeilen die banken gebruiken voor hun rekeninghouders, te weten de wisselende inlogcodes die toegang geven tot de sites.

Inlogcodes

Dat maakt Nederland interessanter voor de internationaal opererende internetcriminelen, aldus Jochem. Voorheen vormden de inlogcodes op banksites en het beperkte Nederlandse taalgebied een barrière.

Plat

Govcert werkt sinds februari 2006 samen met banken in Nederland en het ministerie van Economische Zaken om phishing te bestrijden. Daarbij wordt geprobeerd om de internetcommunicatie van de criminelen zo snel mogelijk plat te leggen.

Vaak wordt daarbij een beroep gedaan op diensten in het buitenland, waar de servers van internetdieven staan.

Meldingen

De internetadviseur van de overheid presenteerde maandag voor het eerst een trendrapport over internetcriminaliteit. "We zien een toename, zowel in omvang als in professionaliteit", aldus Jochem. Het aantal meldingen en de ernst van deze misdaadvorm is het afgelopen jaar toegenomen.

Drugshandel

Govcert kan die trend overigens niet onderbouwen met concrete getallen. Ook de bedragen die jaarlijks omgaan in 'cybercrime' in Nederland zijn niet bekend. Bij wereldwijde schattingen is wel eens gezegd dat het verschijnsel net zo omvangrijk is als de internationale drugshandel.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) kondigde maandag aan dat zij meer de aandacht wil vestigen op de risico's van internetcriminaliteit. Ook wil ze dat de recherche er meer tijd aan besteedt.