AMSTERDAM - Google heeft het slechtste privacybeleid van de grote internetbedrijven. Dat stelt Privacy International op basis van een vergelijking van twintig websites.

In het resulterende rapport wordt Google als enige bedrijf aangeduid als "vijandig tegenover privacy". Onder meer Apple, AOL, Windows Live Space en Yahoo gelden als "substantiële bedreiging" van de persoonlijke levenssfeer. Wikipedia, de BBC, eBay en Last.FM krijgen een pluim: hun privacybeleid vertoont weinig hiaten.

Google heeft de twijfelachtige eer van de eerste plaats te danken aan de grote hoeveelheid informatie die het bedrijf over gebruikers verzamelt. Ook zou het privacybeleid onduidelijk en onvolledig zijn, en reageert Google niet goed op klachten. Het bedrijf introduceert volgens de onderzoekers bovendien voortdurend nieuwe diensten zonder het publiek te raadplegen over eventuele gevolgen voor de privacy.

Street View

Onlangs ontstond nog controverse over de nieuwe dienst 'Street View', die gebruikers op straatniveau door gefotografeerde Amerikaanse steden laat wandelen. Een vrouw in Oakland herkende haar eigen kat in het raam van haar appartement. Internetters vonden vervolgens tal van andere voorbeelden, van zonnende studentes tot wildplassers.

Bewaartermijn

Ook ligt Google al lange tijd onder vuur omdat het gebruiksgegevens van de zoekmachine te lang zou bewaren. Eerder dit jaar kondigde Google aan die informatie voortaan maximaal twee jaar op te slaan. Tot dusverre deed Google dat onbeperkt. De Europese Unie vindt twee jaar nog steeds te lang, en stelde in mei een onderzoek in naar het privacybeleid van de internetgigant.

'Smeercampagne'

Google ontkent de beschuldigingen van Privacy International. Volgens de onderzoekers is het bedrijf zelfs een smeercampagne begonnen om het onderzoek in een kwaad daglicht te stellen. Het bedrijf zou in gesprekken met journalisten hebben gesuggereerd dat Privacy International niet onafhankelijk is, omdat een bestuurslid bij Microsoft werkt.

Privacy International ontkent dat en eist in een open brief excuses van de zoekgigant.