GRONINGEN - ABN Amro ziet af van juridische stappen tegen de satirische website Buro Renkema. Dat heeft een zegsvrouw van de bank maandag gemeld.

Bekijk video

De bank had de cabaretiers die de site onderhouden dringend verzocht een persiflage op het internetbankieren bij ABN Amro van de site te verwijderen. De bank beriep zich op schending van het auteursrecht en mogelijke imagoschade en had gedreigd met harde juridische stappen.

De bank had gehoopt dat de website op haar verzoek in zou gaan, maar vindt de kwestie niet gewichtig genoeg om daarvoor daadwerkelijk naar de rechtbank te stappen.

Rijkman Groenink Bank

Het filmpje neemt de perikelen rond de overnamestrijd om ABN Amro op de hak. Zo verandert de bank in de animatie voortdurend van naam, van 'ABN Amro Barclays Fortis LaSalle Bank of Africa' to 'Rijkman Groenink Bank'. ABN Amro was ook verbolgen over de suggestie dat de bank met aandeelhouders zou overleggen over overboekingen van klanten. In het filmpje willen de investeerders weten "waar het voor is" voordat een betalingsopdracht wordt uitgevoerd.

Vertwintigvoudigd

"Winnen zonder rechtszaak is eigenlijk nog veel leuker dan winnen met een rechtszaak", liet cabaretier Arjen Lubach van BuroRenkema.nl in een reactie weten. Door alle aandacht is het aantal bezoekers van de site het afgelopen weekeinde vertwintigvoudigd.

De 27-jarige cabaretier moest in 2001 wel voor de rechter verschijnen over een grap. Onder het pseudoniem Slimme Schemer maakte hij met een goede vriendin een parodie op het nummer Stan van Eminem waarin zanger Syb van De Kast werd opgevoerd. Slimme Schemer en Tido wonnen het kort geding dat de band tegen hen aanspande.