CANNES - De uitrol van het UMTS-netwerk, de derde generatie mobiele telefonie met snelle internetmogelijkheden, zorgt voor een prijzenslag onder de mobiele aanbieders. Alleen de marktleiders zullen deze strijd overleven, de kleinere spelers delven het onderspit.

Dat is de inschatting van onderzoeksbureau Northstream. Het Zweedse bedrijf deed deze voorspelling dinsdag tijdens het GSM-congres in de Franse stad Cannes.

Northstream verwacht dat UMTS voor de kleinere telecombedrijven gewoonweg te vroeg komt. Als gevolg van de gestage neergang in de economie beschikken ze op dit moment niet over de middelen om de introductie van een nieuwe generatie mobiele telefonie te bekostigen.

"De grote operators komen op afzienbare termijn met UMTS. De kleineren moeten misschien wel sneller dan ze willen volgen," schetste J. Ragnevad van het onderzoeksbureau.

Niet alleen de kleine, ook de grote spelers passen hun schema's aan. De voor dit jaar in Nederland geplande introductie van UMTS wordt waarschijnlijk niet gehaald. KPN brengt de nieuwe generatie waarschijnlijk pas eind dit jaar op de markt, en dan nog enkel in Duitsland via zijn dochterbedrijf E-plus.

Telecombedrijven moesten drie jaar geleden diep in de buidel tasten voor het verkrijgen van UMTS-licenties. De technologiedip van de afgelopen jaren zorgt er vandaag de dag voor dat ze alle zeilen moeten bijzetten om hun financiële positie veilig te stellen. Forse investeringen in de aanleg van nieuwe netwerken worden uitgesteld.

Geduld

Volgens Ragnevad is bij de komst van UMTS "geduld het toverwoord". De nadruk bij volgende generatie mobiele telefonie komt niet te liggen op het aanbieden van nieuwe diensten. Veel belangrijker is bestaande diensten sneller te leveren, voorspelt hij.

Door de komst van nieuwe technologieën zoals het sturen van foto's via het mobieltje (MMS) en snel internet (UMTS), gaan gebruikers van een mobiele telefoon merken dat het bestaande telecomnetwerk dichtslibt. Vooral het binnenhalen of versturen van bewegende beelden slokt nu nog te veel capaciteit op. "Voor zulke diensten is het huidige netwerk te langzaam", aldus J. Ragnevad. "UMTS is wel snel genoeg."