AMSTERDAM - De regering-Bush beschermt softwaregigant Microsoft zowel in als buiten de Verenigde Staten tegen beschuldigingen van kartelvorming, aldus The New York Times.

Bekijk video

De hoogste verantwoordelijke voor anti-kartelvorming binnen het Amerikaanse Ministerie van Justitie, Thomas Barnett, gaf vorige maand in een memo de opdracht aan aanklagers om een klacht van Google te negeren.

Vista

Google is van mening dat Windows Vista niet gebruiksvriendelijk is voor de desktopvariant van de populaire zoekmachine. Microsoft zou zich hierdoor schuldig maken aan "anti-competitief gedrag".

De zaak heeft in Amerika grote consternatie veroorzaakt omdat Barnett jarenlang in dienst is geweest van een advocatenkantoor dat Microsoft juridische steun verleent.

Clinton

De bescherming van de Amerikaanse overheid is opmerkelijk omdat zij nog geen tien jaar geleden, onder het presidentschap van Bill Clinton, probeerde Microsoft in kleine stukjes op te breken.

Microsoft gaf in een reactie aan niets te weten over een memo van Barnett. Google geeft geen commentaar op de zaak.

EU

Het is niet de eerste keer dat de administratie van de zittende president het opneemt voor Microsoft. Vorig jaar werd een delegatie naar Europa gestuurd om een klacht bij de EU in te dienen.

Volgens de Amerikanen werd Microsoft toegang geweigerd tot bewijsmateriaal in de rechtszaak tegen het bedrijf. De delegatie werd geleid door een ambassadeur die in het verleden actief was voor Microsoft.

Ook in Korea oefende de Amerikaanse overheid druk uit ten bate van het bedrijf. De Koreaanse kartelwaakhond werd op de vingers getikt omdat zij willen dat Microsoft zijn marketingstrategie in het Aziatische land drastisch wijzigt.