AMSTERDAM - Een humoristische interactieve animatie op weblog Buro Renkema is niet in goede aarde gevallen bij ABN Amro. De animatie neemt de perikelen rond de overname van de bank op de hak. ABN Amro dreigt met juridische stappen.

De ABN Amro eist dat de satirische website BuroRenkema.nl een persiflage op het internetbankieren verwijdert. Dat heeft een woordvoerster zondag gezegd. De bank heeft de website tot maandagochtend elf uur de tijd gegeven om dat te doen. Als BuroRenkema geen gehoor geeft aan de oproep, zal de ABN Amro juridische stappen ondernemen.

De persiflage toont zogenaamd een nieuwe versie van de internetbankierdienst van ABN Amro, dat al geruime tijd onderwerp is van een felle overnamestrijd. Tijdens het gebruik van de applicatie verandert de bank voortdurend van naam, bijvoorbeeld na een fusie met Fortis of Barclays. Via 'ABN Amro Barclays Fortis Santander La Salle Bank of Africa' eindigt het bedrijf als 'Rijkman Groenink Bank', met als motto "U spaart, wij graaien".

Ook suggereert het filmpje dat de bank de aandeelhouders raadpleegt voordat overboekingsopdrachten van klanten worden uitgevoerd. "De aandeelhouders vragen waar het precies voor is", antwoordt de site bij een betaling.

Reputatieschade

In een brief die in bezit is gekomen van NU.nl eist ABN Amro dat Buro Renkema het filmpje uiterlijk maandag aanpast of van de site verwijdert. Volgens de juristen van de bank maakt Buro Renkema inbreuk op het beeldmerk van ABN Amro, omdat het logo van zonder toestemming wordt gebruikt. Ook zouden de begeleidende teksten reputatieschade met zich meebrengen.

Het gewraakte filmpje staat al sinds half mei op de website. Het is niet duidelijk waarom ABN Amro nu pas tegen de animatie in actie komt.